- to ryba morska z rodziny sardelowatych
- Występuje w Wodach wschodniego Atlantyku aż południowych krańców Afryki
- Jest rzadko spotykana w Bałtyku, ponieważ uwielbia ciepłe wody (ok. 12-18°C)
- Najczęściej pojawia się w basenie Morza Śródziemnego, Czarnego, Oceanu Atlantyckiego (wybrzeża Maroka, Hiszpanii i Portugalii)
- Sardela to niewielka, dość oścista ryba osiągającą długość do 20 cm
- Mięso sardeli spożywane jest po zasoleniu w beczkach lub w konserwach, w postaci filetów w oliwie, tzw. koreczków lub pasty sardelowej
- Sardele (anchois, anchovy, acciuga) są surowcem bardzo cenionym w wielu kuchniach na świecie
- Dodaje się je do farszów, sosów, jako dodatek do mięs smażonych, kanapek
SARDELA
- to ryba morska z rodziny sardelowatych
- Występuje w Wodach wschodniego Atlantyku aż południowych krańców Afryki
- Jest rzadko spotykana w Bałtyku, ponieważ uwielbia ciepłe wody (ok. 12-18°C)
- Najczęściej pojawia się w basenie Morza Śródziemnego, Czarnego, Oceanu Atlantyckiego (wybrzeża Maroka, Hiszpanii i Portugalii)
- Sardela to niewielka, dość oścista ryba osiągającą długość do 20 cm
- Mięso sardeli spożywane jest po zasoleniu w beczkach lub w konserwach, w postaci filetów w oliwie, tzw. koreczków lub pasty sardelowej
- Sardele (anchois, anchovy, acciuga) są surowcem bardzo cenionym w wielu kuchniach na świecie
- Dodaje się je do farszów, sosów, jako dodatek do mięs smażonych, kanapek