Występuje we wschodniej części Oceanu Atlantyckiego, Morzu Śródziemnym oraz wzdłuż południowych wybrzeży Morza Czarnego
Skóra morszczuka pokryta jest drobnymi łuskami
Grzbiet ma barwy stalowo-szarej, boki nieco jaśniejsze, natomiast brzuch jest srebrzysto-biały
Przeciętna długość tej ryby to ok. 100 cm
Morszczuk jest jedną z najczęściej kupowanych ryb w Polsce
Sprzedawany jest w postaci całych tuszek, filetów (ze skórą lub bez skóry)
Nadaje się do smażenia, faszerowania, pieczenia i duszenia
Morszczuk ma bardzo delikatne i rozpadające się mięso, dlatego przed obróbką najlepiej jest go skropić sokiem z cytryny i odstawić w zimne miejsce na 1-2 godziny
Mięso morszczuka jest białe, mało ościste, chude i lekkostrawne
Rybę przyprawiamy natką pietruszki, tymiankiem, rozmarynem oraz odrobiną soli i pieprzu
MORSZCZUK
to ryba morska z rodziny morszczukowatych
Występuje we wschodniej części Oceanu Atlantyckiego, Morzu Śródziemnym oraz wzdłuż południowych wybrzeży Morza Czarnego
Skóra morszczuka pokryta jest drobnymi łuskami
Grzbiet ma barwy stalowo-szarej, boki nieco jaśniejsze, natomiast brzuch jest srebrzysto-biały
Przeciętna długość tej ryby to ok. 100 cm
Morszczuk jest jedną z najczęściej kupowanych ryb w Polsce
Sprzedawany jest w postaci całych tuszek, filetów (ze skórą lub bez skóry)
Nadaje się do smażenia, faszerowania, pieczenia i duszenia
Morszczuk ma bardzo delikatne i rozpadające się mięso, dlatego przed obróbką najlepiej jest go skropić sokiem z cytryny i odstawić w zimne miejsce na 1-2 godziny
Mięso morszczuka jest białe, mało ościste, chude i lekkostrawne
Rybę przyprawiamy natką pietruszki, tymiankiem, rozmarynem oraz odrobiną soli i pieprzu