- jest rybą morską.
- Występuje w wielu podgatunkach w wodach Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego oraz przylegającymi do nich morzami w tym Bałtyku
- Mięso dorsza jest białe, chude, lekko strawne i niskokaloryczne
- Ma delikatną strukturę przez co bardziej nadaje się do smażenia w panierce lub cieście
- Podczas gotowania łatwo się rozpada
- W sklepie można dostać dorsze świeże, mrożone, wędzone rzadziej suszone (tzw. sztokfisz)
- Z dorsza uzyskuje się też wątróbki konserwowane w oleju lub spożywane na świeżo oraz ikrę do wyrobu past
DORSZ
- jest rybą morską.
- Występuje w wielu podgatunkach w wodach Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego oraz przylegającymi do nich morzami w tym Bałtyku
- Mięso dorsza jest białe, chude, lekko strawne i niskokaloryczne
- Ma delikatną strukturę przez co bardziej nadaje się do smażenia w panierce lub cieście
- Podczas gotowania łatwo się rozpada
- W sklepie można dostać dorsze świeże, mrożone, wędzone rzadziej suszone (tzw. sztokfisz)
- Z dorsza uzyskuje się też wątróbki konserwowane w oleju lub spożywane na świeżo oraz ikrę do wyrobu past