Dolać ciepłe mleko, dosypać mąkę, wymieszać i odstawić na 15 minut, do wyrośnięcia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PĄCZKÓW
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, sól
Ręką wymieszać suche składniki
Następnie dodać gotowy, wyrośnięty zaczyn, masło, puree z dyni oraz mleko. Zagnieść na gładkie ciasto. Najpierw w misce, a później na blacie, tak jest wygodniej
Miskę posypać odrobiną mąki, włożyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę lub półtorej godziny
Oprószyć blat mąką, wyłożyć ciasto i rękami rozgnieść je na grubość 2 cm
Wykrawać szklanką krążki
Na każdy krążek, położyć wisienkę z syropu, ulubioną konfiturę lub dżem i zlepić krążek jak sakiewkę, następnie uformować kulkę
Do formy na muffinki powkładać papilotki i do każdej włożyć po jednym pączku
Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut
Wyciągnąć pączki i posmarować przygotowanym lukrem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LUKRU
Ogień nastawić na najmniejszy
Do rondelka włożyć podane składniki. Mieszać do momentu, aż powstanie gładka masa bez grudek
Jeśli lukier zrobi się gęsty, można dodać odrobinkę wody i ponownie zagotować