- żyje w wodach słodkich
- Jest z rodziny łososiowatych
- Występuje w wielu gatunkach
- Środowiskiem występowania pstrąga potokowego są potoki (jak wskazuje nazwa), jeziora i rzeki, jest także hodowlany
- Osiąga wagę do 1 kg
- Najlepsze są jednak małe o wadze ok. 200 g, które przyrządza się w całości
- Pstrągi można gotować, smażyć, dusić, piec np. z masłem, czosnkiem i koprem zawinięte w folii, faszerować oraz wędzić
PSTRĄG POTOKOWY
- żyje w wodach słodkich
- Jest z rodziny łososiowatych
- Występuje w wielu gatunkach
- Środowiskiem występowania pstrąga potokowego są potoki (jak wskazuje nazwa), jeziora i rzeki, jest także hodowlany
- Osiąga wagę do 1 kg
- Najlepsze są jednak małe o wadze ok. 200 g, które przyrządza się w całości
- Pstrągi można gotować, smażyć, dusić, piec np. z masłem, czosnkiem i koprem zawinięte w folii, faszerować oraz wędzić