- jest rybą wędrowną
- Występuje w kilku gatunkach
- Żyje zarówno w wodach morskich jak i słodkich
- Na tarło wędruje do rzek
- Osiąga do 1,5 metra długości
- Łosoś to jedna z najsmaczniejszych ryb
- Mięso jest delikatne, jędrne i tłuste o barwie od różowej do ciemnoczerwonej, a nawet pomarańczowej
- Można go piec, smażyć, wędzić, dusić, marynować, jeść na surowo, np. jako składnik sushi lub tataru
- Z łososia przygotowuje się również pasty
ŁOSOŚ
- jest rybą wędrowną
- Występuje w kilku gatunkach
- Żyje zarówno w wodach morskich jak i słodkich
- Na tarło wędruje do rzek
- Osiąga do 1,5 metra długości
- Łosoś to jedna z najsmaczniejszych ryb
- Mięso jest delikatne, jędrne i tłuste o barwie od różowej do ciemnoczerwonej, a nawet pomarańczowej
- Można go piec, smażyć, wędzić, dusić, marynować, jeść na surowo, np. jako składnik sushi lub tataru
- Z łososia przygotowuje się również pasty