- żyje w wodach słodkich.
- Zajmuje wysoką pozycję wśród ryb, ponieważ jest rybą tradycyjnie podawaną na wigilię
- Mięso tej ryby jest soczyste, bogate w białko, ości grube i łatwe do usunięcia
- W zależności od gatunku skórę ma pokrytą całkowicie łuskami lub tylko kilkoma rzędami dużych łusek, bądź nie ma ich wcale
- W hodowlanych warunkach osiąga wagę do 4,5 kg
- Do najsmaczniejszych należą mleczaki czyli młode karpie
- Tradycyjnie karp krojony jest na tzw. dzwonek i smażony w cieście na tłuszczu
- Można przygotować karpia jeszcze w inny sposób np. po żydowsku lub w sosie
- Z karpia często robiony jest wywar do zupy (barszczu wigilijnego lub rybnej)
- Ugotowany karp obierany jest i serwowany w galarecie z cytryną, rodzynkami i migdałami
KARP
- żyje w wodach słodkich.
- Zajmuje wysoką pozycję wśród ryb, ponieważ jest rybą tradycyjnie podawaną na wigilię
- Mięso tej ryby jest soczyste, bogate w białko, ości grube i łatwe do usunięcia
- W zależności od gatunku skórę ma pokrytą całkowicie łuskami lub tylko kilkoma rzędami dużych łusek, bądź nie ma ich wcale
- W hodowlanych warunkach osiąga wagę do 4,5 kg
- Do najsmaczniejszych należą mleczaki czyli młode karpie
- Tradycyjnie karp krojony jest na tzw. dzwonek i smażony w cieście na tłuszczu
- Można przygotować karpia jeszcze w inny sposób np. po żydowsku lub w sosie
- Z karpia często robiony jest wywar do zupy (barszczu wigilijnego lub rybnej)
- Ugotowany karp obierany jest i serwowany w galarecie z cytryną, rodzynkami i migdałami