AMUR BIAŁY
- Jest to ryba słodkowodna należąca do rodziny karpiowatych
- Najprawdopodobniej pochodzi z Chin
- Obecnie łowiona jest na wszystkich kontynentach
- W Polsce występuje dość rzadko
- Dorasta do 150 cm długości i 45 kg masy ciała
- Łuski ma duże - ok. 45 wzdłuż linii bocznej
- Na białym brzuchu łuski ciemno obramowane tworzą ciekawy wzór siatki
- Mięso amura jest białe, delikatne i ościste
- Na rynku możemy zakupić tuszki i filety
- Najczęściej jest pieczony, smażony, duszony i gotowany
- Można go również wędzić
WSKAZÓWKA
Mięso ma charakterystyczny zapach i posmak mułu. Aby pozbyć się nieprzyjemnej woni, rybę należy włożyć do mleka z dodatkiem pieprzu, czosnku lub obłożyć kawałkami cebuli i marynować przez kilka godzin w lodówce.