PĄCZKI PIECZONE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

SKŁADNIKI (23 sztuki)
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 370 g mąki pszennej extra do wypieków + 1 łyżka do zaczynu
  • 50 g drobnego cukru + 1 łyżeczka do zaczynu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka (S)
  • 2 żółtka
  • 170 g miękkiego masła
  • krem czekoladowy
  • 1 rozmącone jajo do posmarowania po wierzchu
  • foremki na muffinki (średnica ok. 5 cm) 
SKŁADNIKI NA LUKIER
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PĄCZKÓW
  • Zrobić zaczyn. Do miseczki włożyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru. Drożdże z cukrem rozetrzeć, do czasu aż będą płynne
  • Następnie dodać podgrzane mleko (nie może być gorące!) i 1 łyżkę mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut. Zaczyn powinien dobrze spienić się
  • Mąkę przesiać do dużej miski
  • Dodać cukier oraz sól. Łyżką wymieszać składniki
  • Dodać przygotowany zaczyn, jajka i żółtka
  • Produkty mieszać mikserem na najwyższych obrotach (końcówki świderki) ok. 5 minut
  • Następnie nie przerywając mieszania, dodawać partiami miękkie masło. Po ok. 7 minutach, ciasto powinno być gładkie i dobrze napowietrzone
  • Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić na 1 godzinę
  • Gotowe ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Zagnieść delikatnie ciasto, następnie rozwałkować na grubość 1 cm. Ciasto powinno być leciutkie i dobrze napowietrzone
  • Wykrawać krążki o średnicy ok. 6-7 cm. Na każdy krążek położyć krem czekoladowy, następnie zakleić dokładnie brzegi tak, jak przy lepieniu pierogów, a później palcami uformować kulkę. Ciasto wyrównać w dłoniach i odłożyć do papilotki. Tak postąpić z każdym kolejnym krążkiem
  • Przygotowane pączki odstawić na 30 minut do wyrośnięcia
  • Każdy pączek posmarować rozmąconym jajem
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut
  • Foremki poukładać w odstępach, ponieważ pączki urosną
  • Po upieczeniu każdy pączek polukrować
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LUKRU
  • Składniki na lukier umieścić w rondelku i podgrzać na najmniejszym palniku, cały czas mieszając
  • Lukier powinien być gładki i bez grudek
  • Gotowy ściągnąć z ognia i za pomocą pędzelka pokryć każdy pączek
  • Jeśli lukier zrobi się gęsty, należy chwilkę ponownie go podgrzać