Zrobić zaczyn. Do miseczki włożyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru. Drożdże z cukrem rozetrzeć, do czasu aż będą płynne
Następnie dodać podgrzane mleko (nie może być gorące!) i 1 łyżkę mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut. Zaczyn powinien dobrze spienić się
Mąkę przesiać do dużej miski
Dodać cukier oraz sól. Łyżką wymieszać składniki
Dodać przygotowany zaczyn, jajka i żółtka
Produkty mieszać mikserem na najwyższych obrotach (końcówki świderki) ok. 5 minut
Następnie nie przerywając mieszania, dodawać partiami miękkie masło. Po ok. 7 minutach, ciasto powinno być gładkie i dobrze napowietrzone
Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić na 1 godzinę
Gotowe ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Zagnieść delikatnie ciasto, następnie rozwałkować na grubość 1 cm. Ciasto powinno być leciutkie i dobrze napowietrzone
Wykrawać krążki o średnicy ok. 6-7 cm. Na każdy krążek położyć krem czekoladowy, następnie zakleić dokładnie brzegi tak, jak przy lepieniu pierogów, a później palcami uformować kulkę. Ciasto wyrównać w dłoniach i odłożyć do papilotki. Tak postąpić z każdym kolejnym krążkiem
Przygotowane pączki odstawić na 30 minut do wyrośnięcia
Każdy pączek posmarować rozmąconym jajem
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut
Foremki poukładać w odstępach, ponieważ pączki urosną
Po upieczeniu każdy pączek polukrować
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LUKRU
Składniki na lukier umieścić w rondelku i podgrzać na najmniejszym palniku, cały czas mieszając
Lukier powinien być gładki i bez grudek
Gotowy ściągnąć z ognia i za pomocą pędzelka pokryć każdy pączek
Jeśli lukier zrobi się gęsty, należy chwilkę ponownie go podgrzać