- Mięso bardzo dobrej jakości, zawiera kilka części o różnym przeznaczeniu
- Najczęściej pieczone lub duszone w całości albo po pocięciu - na zrazy
- Ligawa i rumsztyk są najlepszymi częściami udźca
- Jego dolna część, tzw. skrzydło, używana jest do gotowania lub duszenia
- Górną część, soczystą i kruchą, wykorzystuje się do smażenia
- Zrazówka - mięso z wewnętrznej górnej części udźca - używana jest do pieczenia w całości na zrazy
UDZIEC (WOŁOWINA)
- Mięso bardzo dobrej jakości, zawiera kilka części o różnym przeznaczeniu
- Najczęściej pieczone lub duszone w całości albo po pocięciu - na zrazy
- Ligawa i rumsztyk są najlepszymi częściami udźca
- Jego dolna część, tzw. skrzydło, używana jest do gotowania lub duszenia
- Górną część, soczystą i kruchą, wykorzystuje się do smażenia
- Zrazówka - mięso z wewnętrznej górnej części udźca - używana jest do pieczenia w całości na zrazy