ROGALIKI DROŻDŻOWE Z KONFITURĄ
SKŁADNIKI
- 80 ml ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1 kostka margaryny
- 3 jajka + 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
- Szczypta soli
- 530 g mąki pszennej extra
- konfitura lub dżem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Drożdże umieścić w większej misce, dolać ciepłe mleku, dosypać cukier. Składniki połączyć
- Dodać margarynę (temperatura pokojowa) pokrojoną na kawałki, jajka, sól
- Składniki wymieszać za pomocą miksera (końcówki świderki)
- Partiami dosypywać mąkę cały czas miksując
- Gdy ciasto zacznie robić się coraz bardziej gęste, wyłożyć je na blat i dosypywać resztę mąki, aż ciasto będzie zwartą kulą
- Gotowe ciasto podzielić na cztery części
- Każdą część rozwałkować na kształt koła. Można przyłożyć blaszkę od pizzy i odrysować nożem koło
- Podzielić ciasto na trójkąty. Na krótszy bok każdego kawałka nałożyć konfiturę i zwinąć w rulonik
- Boki rogalika zlepić
- Przed pieczeniem rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem
- Piec w 180 stopniach ok. 12 minut
WSKAZÓWKA
Jeśli ciasto zostanie podzielone na większą ilość trójkątów, rogaliki będą mniejsze i wtedy piec je krócej ok. 10 minut.