Najpierw robimy zaczyn. Do miski dajemy drożdże, 2 łyżki cukru (z podanej ilości), szklankę letniego (nie gorącego!) mleka i 3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Gdy zaczyn urośnie, dodajemy resztę cukru, jaja, rozpuszczone masło i mąkę (dosypywać partiami)
Można użyć miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego (świderki), a następnie wyrabiać za pomocą rąk
Mąki dosypujemy do momentu, kiedy ciasto będzie odchodzić od rąk
Piec w temp. 50 stopni przez 10-15 minut (ciasto podrośnie), następnie zwiększyć do 160 stopni i piec do momentu, aż ciasto będzie gotowe
WSKAZÓWKA
Z tego ciasta można robić zarówno ciasto zawijane z nadzieniem, jak również babeczki, rogaliki lub tradycyjne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką