DROŻDŻOWE KOPERTY Z NADZIENIEM

SKŁADNIKI NA CIASTO (33 szt.)
  • 1/2 szklanki 12% śmietany
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 30 g margaryny
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
NADZIENIE
  • Owoce (np. surowe jabłka w kawałku lub starte na tarce, śliwki, maliny) lub konfitura (z truskawek, porzeczek itp.)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Śmietanę, drożdże i cukier wymieszać ze sobą w miseczce
  • Do mąki dodać przygotowany zaczyn, jaja i margarynę. Zagnieść ciasto
  • Następnie rozwałkować je na grubość 0,5 cm
  • Wyciąć w nim małe kwadraciki, za pomocą noża do pizzy lub zwykłego
  • Na każdy kwadracik położyć nadzienie
  • Rogi kwadratów skleić na górze tak, żeby powstała koperta
  • Piec w piekarniku w temperaturze 160°C do momentu, aż bułeczki zarumienią się (ok. 15 minut)