DROŻDŻOWE KOPERTY Z NADZIENIEM
SKŁADNIKI NA CIASTO (33 szt.)
- 1/2 szklanki 12% śmietany
- 12 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 30 g margaryny
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja
NADZIENIE
- Owoce (np. surowe jabłka w kawałku lub starte na tarce, śliwki, maliny) lub konfitura (z truskawek, porzeczek itp.)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Śmietanę, drożdże i cukier wymieszać ze sobą w miseczce
- Do mąki dodać przygotowany zaczyn, jaja i margarynę. Zagnieść ciasto
- Następnie rozwałkować je na grubość 0,5 cm
- Wyciąć w nim małe kwadraciki, za pomocą noża do pizzy lub zwykłego
- Na każdy kwadracik położyć nadzienie
- Rogi kwadratów skleić na górze tak, żeby powstała koperta
- Piec w piekarniku w temperaturze 160°C do momentu, aż bułeczki zarumienią się (ok. 15 minut)