SAJGONKI Z KURCZAKIEM CURRY I RYŻEM
SKŁADNIKI (12 sztuk)
- 125 g (woreczek) ryżu jaśminowego
- pierś z kurczaka
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 4 łyżki groszku z puszki ugotowanego na parze
- duży liść sałaty lodowej
- 12 szt. papieru ryżowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ryż ugotować do miękkości
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić na malutkie kawałki
- Następnie wymieszać z przyprawą do kurczaka i curry. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu
- Przygotowane mięso połączyć z ryżem, kukurydzą i groszkiem
- Do dużego, płaskiego talerza nalać wodę
- Papier ryżowy moczyć chwilę w wodzie, do momentu, aż będzie elastyczny
- Na przygotowany papier układamy kawałek sałaty, następnie farsz
- Zwijamy według instrukcji na opakowaniu papieru ryżowego
Jedna porcja ma ok. 71 kcal