SAJGONKI Z KURCZAKIEM CURRY I RYŻEM

SKŁADNIKI (12 sztuk)
  • 125 g (woreczek) ryżu jaśminowego
  • pierś z kurczaka
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki groszku z puszki ugotowanego na parze
  • duży liść sałaty lodowej
  • 12 szt. papieru ryżowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Ryż ugotować do miękkości
  • Mięso umyć, osuszyć, pokroić na malutkie kawałki
  • Następnie wymieszać z przyprawą do kurczaka i curry. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu
  • Przygotowane mięso połączyć z ryżem, kukurydzą i groszkiem
  • Do dużego, płaskiego talerza nalać wodę
  • Papier ryżowy moczyć chwilę w wodzie, do momentu, aż będzie elastyczny
  • Na przygotowany papier układamy kawałek sałaty, następnie farsz
  • Zwijamy według instrukcji na opakowaniu papieru ryżowego

Jedna porcja ma ok. 71 kcal