JOGURT NATURALNY
SKŁADNIKI
- 1 litr mleka 3,2% lub 3,5%
- 1 łyżka dobrego jogurtu naturalnego np. bio
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do szklanego żaroodpornego lub plastikowego dzbanka wlać mleko
- Dodać jogurt, wymieszać i wstawić do mikrofalówki na 4 minuty
- Przykryć ściereczką i odstawić w ciemne miejsce na 6-8 godzin. Po tym czasie wstawić jogurt do lodówki
- Inny sposób to podgrzać mleko w rondlu i sprawdzać temperaturę za pomocą kuchennego termometru
- Odpowiednia temperatura do stworzenia warunków, żeby powstał jogurt to 43, maksymalnie 45 stopni
- Zdjąć z ognia, dodać jogurt, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciemne miejsce na 6-8 godzin
- Po tym czasie wstawić jogurt do lodówki
- Kolejny jogurt można zrobić zostawiając łyżkę jogurtu, który zrobiliśmy, dolać mleko, i dalej postępować jak wcześniej
WSKAZÓWKA
Jeśli jogurt po tych 6-8 godzinach nie schowamy do lodówki, bakterie zginą i z tego już nie stworzymy kolejnego jogurtu!