SKŁADNIKI
- 200 g płatków orkiszowych
- 200 g płatków jaglanych
- 200 g płatków jęczmiennych
- garść rodzynek
- garść żurawiny
- garść suszonych daktyli
- garść słonecznika
- garść pestek dyni
- garść obranych i pokrojonych na większe kawałki migdałów
- płatki kokosowe; sok z grejpfruta lub z dwóch pomarańczy lub pomarańczy i cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu
GRANOLA
SKŁADNIKI
- 200 g płatków orkiszowych
- 200 g płatków jaglanych
- 200 g płatków jęczmiennych
- garść rodzynek
- garść żurawiny
- garść suszonych daktyli
- garść słonecznika
- garść pestek dyni
- garść obranych i pokrojonych na większe kawałki migdałów
- płatki kokosowe; sok z grejpfruta lub z dwóch pomarańczy lub pomarańczy i cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia
- Następnie w większej misce wymieszać wszystkie płatki
- Dodać pestki dyni i słonecznika
- Wycisnąć sok z cytrusów, dodać cynamon oraz miód
- Połączony sok z miodem i cynamonem wlać do miski z suchymi produktami
- Całość dobrze wymieszać
- Wyłożyć równo na blachę
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni
- Piec do momentu, aż całość będzie podpieczona
- Co jakiś czas, należy wymieszać tak, żeby płatki i pestki były wszędzie rumiane
- Gotowe, wyjąć i wymieszać z ulubionymi bakaliami
- Gotową granolę można przełożyć do dużego słoja