PASCHA WIELKANOCNA Z MIODEM I BAKALIAMI

SKŁADNIKI
  • 3 żółtka
  • 50 g płynnego miodu
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 500 g sera twarogowego z wiaderka 18% tłuszczu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • bakalie: orzechy włoskie, sparzone i obrane ze skórki migdały, rodzynki, żurawina
  • 1 łyżkę kandyzowanej skórki z limonki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Masło ubić z miodem i cukrem na puszystą masę
  • Dodać żółtka
  • Całość chwilę ubijać w kąpieli wodnej, do momentu, aż cukier rozpuści się
  • Ściągnąć miskę z garnka. Dodać ekstrakt waniliowy oraz śmietankę
  • Miksować przez moment, następnie dodać ser. Składniki dobrze połączyć ze sobą
  • Dodać bakalie: sparzone rodzynki, żurawinę, skórkę z limonki, pokrojone na większe kawałki migdały oraz orzechy
  • Całość wymieszać. Masę serową z bakaliami wyłożyć do miseczki wyłożonej zwilżoną tetrową pieluchą
  • Schować do lodówki na kilka godzin
  • Gotową paschę wyłożyć na talerzyk, udekorować