PASCHA WIELKANOCNA Z MIODEM I BAKALIAMI
SKŁADNIKI
- 3 żółtka
- 50 g płynnego miodu
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g miękkiego masła
- 100 ml śmietanki 30%
- 500 g sera twarogowego z wiaderka 18% tłuszczu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- bakalie: orzechy włoskie, sparzone i obrane ze skórki migdały, rodzynki, żurawina
- 1 łyżkę kandyzowanej skórki z limonki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Masło ubić z miodem i cukrem na puszystą masę
- Dodać żółtka
- Całość chwilę ubijać w kąpieli wodnej, do momentu, aż cukier rozpuści się
- Ściągnąć miskę z garnka. Dodać ekstrakt waniliowy oraz śmietankę
- Miksować przez moment, następnie dodać ser. Składniki dobrze połączyć ze sobą
- Dodać bakalie: sparzone rodzynki, żurawinę, skórkę z limonki, pokrojone na większe kawałki migdały oraz orzechy
- Całość wymieszać. Masę serową z bakaliami wyłożyć do miseczki wyłożonej zwilżoną tetrową pieluchą
- Schować do lodówki na kilka godzin
- Gotową paschę wyłożyć na talerzyk, udekorować