CIASTO BABKOWE ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI
- 4 jaja
- 120 g brązowego cukru Demerara
- 1/2 szklanki oleju
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 1 kg śliwek węgierek
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do miski wbić jaja, dosypać cukier
- Składniki ubić na puszystą masę za pomocą miksera (najwyższe obroty)
- Następnie zmniejszyć obroty na niższe i powoli dolewać olej
- Kolejno dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia (wcześniej przesianą przez sito)
- Dokładnie wymieszać i tak przygotowaną masę przelać do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia, a boki posmarowane olejem)
- Na wierzch poukładać połówki śliwek
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut do 1 godziny, w zależności od piekarnika. Najlepiej sprawdzać drewnianym patyczkiem
- Gotowe ciasto wyłożyć na deskę i posypać po wierzchu zmielonym na puder cukrem waniliowym