DESER JOGURTOWY Z TRUSKAWKOWYM PUREE

SKŁADNIKI (3 porcje)

Warstwa biała

  • 600 g naturalnego jogurtu
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1-2 łyżki erytrolu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Warstwa czerwona

  • 240 g puree z truskawek (truskawki obrać, umyć i zmiksować za pomocą blendera na puree)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżeczki ciepłej wody
  • 2-3 łyżki erytrolu
DODATKOWO

1-2 łyżki prażonych płatków migdałów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Jogurt umieścić w naczyniu, dodać ekstrakt z wanilii
  • W filiżance rozpuścić żelatynę z wodą, dodać słodzik i łyżkę jogurtu. Składniki wymieszać
  • Podgrzać ok. 12 sekund w mikrofalówce, ponownie wymieszać
  • Jak wystygnie, dodać do jogurtu. Całość dobrze połączyć
  • Przelać do szklanek i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę
  • Przygotować warstwę czerwoną. Puree z truskawek umieścić w garnku, dodać erytrol oraz żelatynę rozpuszczoną w wodzie
  • Wymieszać, następnie delikatnie przelać do szklanek z masą jogurtową
  • Odstawić na ok. 40 minut do lodówki
  • Przed podaniem udekorować płatkami migdałów

Jedna porcja ma ok. 200 kcal