DESER JOGURTOWY Z TRUSKAWKOWYM PUREE
SKŁADNIKI (3 porcje)
Warstwa biała
- 600 g naturalnego jogurtu
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
- 1-2 łyżki erytrolu
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Warstwa czerwona
- 240 g puree z truskawek (truskawki obrać, umyć i zmiksować za pomocą blendera na puree)
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżeczki ciepłej wody
- 2-3 łyżki erytrolu
DODATKOWO
1-2 łyżki prażonych płatków migdałów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jogurt umieścić w naczyniu, dodać ekstrakt z wanilii
- W filiżance rozpuścić żelatynę z wodą, dodać słodzik i łyżkę jogurtu. Składniki wymieszać
- Podgrzać ok. 12 sekund w mikrofalówce, ponownie wymieszać
- Jak wystygnie, dodać do jogurtu. Całość dobrze połączyć
- Przelać do szklanek i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę
- Przygotować warstwę czerwoną. Puree z truskawek umieścić w garnku, dodać erytrol oraz żelatynę rozpuszczoną w wodzie
- Wymieszać, następnie delikatnie przelać do szklanek z masą jogurtową
- Odstawić na ok. 40 minut do lodówki
- Przed podaniem udekorować płatkami migdałów
Jedna porcja ma ok. 200 kcal