KREM JARZYNOWY Z KISZONYM OGÓRKIEM
SKŁADNIKI
- 2 l wody
- 1/2 kg ziemniaków
- ok. 1/2 kg selera
- 2 pietruszki
- ok. 470 g marchewki
- 3-4 średnie ogórki kiszone
- 1 łyżka śmietany 12%
- sól
- pieprz
- wegeta
- świeży koper
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ziemniaki, pietruszkę, marchewkę oraz seler obrać, umyć, pokroić na kostkę i przełożyć do dużego garnka. Dolać wodę
- Gotować do miękkości warzyw
- Następnie pokroić ogórki kiszone na małe kawałki i dodać do ugotowanych warzyw
- Po 15 minutach zmiksować blenderem wszystkie produkty znajdujące się w garnku
- Dodać śmietanę i świeży, pokrojony koperek. Całość wymieszać
- Można podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami
Porcja 100 g ma ok. 17 kcal