KREM Z POMIDORÓW

SKŁADNIKI
  • ok. 1200 g dojrzałych pomidorów
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka śmietany 12%
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i zmielić blenderem.
  • Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, dolać wodę i gotować do miękkości.
  • Ugotowane warzywa zmielić (wraz z wodą, która została) za pomocą blendera.
  • Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę i czosnek.
  • Składniki umieścić w jednym garnku, doprawić przyprawami oraz śmietaną. Wymieszać.
  • Podawać na ciepło.

Przygotowany krem 2,5 l ma ok. 660 kcal

Porcja 240 g ma ok. 65 kcal