KREM Z POMIDORÓW
SKŁADNIKI
- ok. 1200 g dojrzałych pomidorów
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 szklanki wody
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 i 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka śmietany 12%
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i zmielić blenderem.
- Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, dolać wodę i gotować do miękkości.
- Ugotowane warzywa zmielić (wraz z wodą, która została) za pomocą blendera.
- Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę i czosnek.
- Składniki umieścić w jednym garnku, doprawić przyprawami oraz śmietaną. Wymieszać.
- Podawać na ciepło.
Przygotowany krem 2,5 l ma ok. 660 kcal
Porcja 240 g ma ok. 65 kcal