ZUPA DYNIOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM

SKŁADNIKI
  • 2 marchewki
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 średnie pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 500 g surowej dyni
  • garść pestek dyni
  • 3 duże łyżki gęstego mleka kokosowego
  • kawałek świeżo startego imbiru (ok. 1 łyżeczki)
  • pieprz cayenne do smaku
  • sól do smaku
  • olej do smażenia (w przepisie użyto olej z orzechów włoskich)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Warzywa obrać, pokroić na kawałki i usmażyć na złoty kolor
  • Tak samo zrobić z dynią
  • Do dużego garnka wlać bulion, dodać usmażone warzywa
  • Całość zmiksować blenderem i gotować na małym ogniu
  • Dodać przyprawy oraz mleko kokosowe
  • Ponownie zmiksować blenderem i jeszcze chwilkę gotować
  • Ziarna dyni uprażyć
  • Gotową zupę przelać do miseczki, posypać uprażonymi ziarnami pestek dyni
  • Można dodatkowo udekorować zupę mlekiem kokosowym oraz pieprzem