ZUPA DYNIOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM
SKŁADNIKI
- 2 marchewki
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 średnie pietruszki
- kawałek selera
- 2 litry bulionu drobiowego
- 500 g surowej dyni
- garść pestek dyni
- 3 duże łyżki gęstego mleka kokosowego
- kawałek świeżo startego imbiru (ok. 1 łyżeczki)
- pieprz cayenne do smaku
- sól do smaku
- olej do smażenia (w przepisie użyto olej z orzechów włoskich)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Warzywa obrać, pokroić na kawałki i usmażyć na złoty kolor
- Tak samo zrobić z dynią
- Do dużego garnka wlać bulion, dodać usmażone warzywa
- Całość zmiksować blenderem i gotować na małym ogniu
- Dodać przyprawy oraz mleko kokosowe
- Ponownie zmiksować blenderem i jeszcze chwilkę gotować
- Ziarna dyni uprażyć
- Gotową zupę przelać do miseczki, posypać uprażonymi ziarnami pestek dyni
- Można dodatkowo udekorować zupę mlekiem kokosowym oraz pieprzem