ZUPA CZOSNKOWA Z SEREM I GRZANKAMI
SKŁADNIKI
- 5 średnich ziemniaków
- 1 główka czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 litr bulionu
- 1 łyżka tymianku
- 70 g sera żółtego
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- bagietka lub kajzerka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na dużą kostkę
- Na patelnię wlać olej, dodać ziemniaki i smażyć na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając
- Po 5 minutach dodać ząbki czosnku pokrojone na plasterki
- Składniki smażyć jeszcze 5 minut. Po tym czasie ziemniaki z czosnkiem oraz liściem laurowym włożyć do garnka, dolać bulion i gotować przez 30 minut
- Wyciągnąć liść laurowy, a resztę zmiksować blenderem
- Dodać tymianek, wymieszać
- Gotową zupę przelać do miseczki, posypać serem (startym na grubych oczkach)
- Podawać z grzankami. (Kawałki bułki posmarować masłem, następnie podpiec na suchej patelni)