ZUPA CZOSNKOWA Z SEREM I GRZANKAMI

SKŁADNIKI
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka tymianku
  • 70 g sera żółtego
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • bagietka lub kajzerka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na dużą kostkę
  • Na patelnię wlać olej, dodać ziemniaki i smażyć na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając
  • Po 5 minutach dodać ząbki czosnku pokrojone na plasterki
  • Składniki smażyć jeszcze 5 minut. Po tym czasie ziemniaki z czosnkiem oraz liściem laurowym włożyć do garnka, dolać bulion i gotować przez 30 minut
  • Wyciągnąć liść laurowy, a resztę zmiksować blenderem
  • Dodać tymianek, wymieszać
  • Gotową zupę przelać do miseczki, posypać serem (startym na grubych oczkach)
  • Podawać z grzankami. (Kawałki bułki posmarować masłem, następnie podpiec na suchej patelni)