ROSÓŁ NA PIECZONYCH UDKACH
SKŁADNIKI
- 2 udka z kurczaka
- 2,5 litra wody
- 1 duża pietruszka
- 2 marchewki
- 1/2 dużego selera
- 1 cebula "opalona" nad ogniem
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela anielskiego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
- 1 łyżka wegety
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MARYNATY
- W miseczce umieścić podane składniki na marynatę i dobrze je wymieszać
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZUPY
- Udka umyć, osuszyć
- Przygotowaną marynatą natrzeć mięso, przykryć pojemnik i odstawić na kilka godzin do lodówki
- Następnie przełożyć udka do żaroodpornego naczynia i piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni (termoobieg)
- Upieczone udka przełożyć do dużego garnka, dolać wodę, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę, liście laurowe i ziele angielskie
- Gotować na niewielkim ogniu przez 3 godziny
- Doprawić pieprzem i solą
- Przygotowany rosół nalewać gorący i podawać z makaronem