CHŁODNIK Z BURAKÓW
SKŁADNIKI
- 4 średnie buraki
- 1 średniej długości ogórek lub kilka gruntowych
- 5-7 rzodkiewek
- 1 litr wody
- 1 kostka warzywna
- spory pęczek kopru
- 2 duże jogurty typu greckiego
- jajko ugotowane na twardo
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Buraczki obrać, umyć, przekroić na połówki, a połówki na ćwiartki i przełożyć do garnka
- Dolać wodę oraz dodać kostkę warzywną
- Gdy buraczki będą miękkie, odstawić do czasu aż przestygną (nie wylewać wody!)
- Gdy będą zimne, zetrzeć razem z obranym ogórkiem i rzodkiewkami na tarce o dużych oczkach
- Dodać jogurt i pokrojony świeży koperek
- Wymieszać i wstawić do lodówki na minimum godzinę
- Podawać zimny z ugotowanym na twardo jajkiem