BABKA DYNIOWA

SKŁADNIKI
  • 260 g mąki pszennej
  • 240 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 250 g puree z dyni (przepis tutaj)
  • 100 ml oleju (ok. 1/2 szklanki)
  • szczypta soli
  • szczypta zmielonego imbiru
  • szczypta cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni
  • Formę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć dokładnie mąką
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito
  • Do większej miski wbić jaja, wsypać cukier. Mikserem ubijać do momentu, aż powstanie puszysta, gęsta masa
  • Następnie wlać olej, dodać sól, imbir, cynamon i na końcu puree z dyni
  • Wsypać mąkę z proszkiem. Całość miksować do uzyskania gładkiej masy
  • Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 do 50 min
  • Najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone
  • Odstawić do wystygnięcia