BABKA DYNIOWA
SKŁADNIKI
- 260 g mąki pszennej
- 240 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 250 g puree z dyni (przepis tutaj)
- 100 ml oleju (ok. 1/2 szklanki)
- szczypta soli
- szczypta zmielonego imbiru
- szczypta cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Piekarnik nastawić na 180 stopni
- Formę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć dokładnie mąką
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito
- Do większej miski wbić jaja, wsypać cukier. Mikserem ubijać do momentu, aż powstanie puszysta, gęsta masa
- Następnie wlać olej, dodać sól, imbir, cynamon i na końcu puree z dyni
- Wsypać mąkę z proszkiem. Całość miksować do uzyskania gładkiej masy
- Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 do 50 min
- Najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone
- Odstawić do wystygnięcia