BARSZCZ UKRAIŃSKI Z JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM
SKŁADNIKI
- 1 korpus
- 2 kurze łapki
- 2 l wody
- 2 większe buraki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1 pora
- 1/2 selera
- 400 g fasoli białej z puszki
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 kostki drobiowo-wołowe
- 2 ząbki czosnku
- jaja przepiórcze
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Włożyć mięso do garnka, nalać troszkę wody i zagotować. Gdy pojawią się szumowiny, wylać wodę
- Przełożyć mięso do dużego garnka i wlać wodę w ilości podanej w składnikach
- Obraną marchewkę, pietruszkę, seler włożyć do garnka z mięsem oraz porę i jednego buraka pokrojonego w ćwiartki albo grube plastry
- Po godzinie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz drugiego buraka tak samo pokrojonego
- Pod koniec dodać kostki, ocet, cukier, czosnek i pieprz do smaku
- Jajka ugotować na twardo (3 minuty), obrać
- Gdy zupa będzie rozlana do miseczek lub talerzy, położyć na wierzchu połówki jajek