BARSZCZ UKRAIŃSKI Z JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM

SKŁADNIKI
  • 1 korpus
  • 2 kurze łapki
  • 2 l wody
  • 2 większe buraki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1 pora
  • 1/2 selera
  • 400 g fasoli białej z puszki
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 kostki drobiowo-wołowe
  • 2 ząbki czosnku
  • jaja przepiórcze
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Włożyć mięso do garnka, nalać troszkę wody i zagotować. Gdy pojawią się szumowiny, wylać wodę
  • Przełożyć mięso do dużego garnka i wlać wodę w ilości podanej w składnikach
  • Obraną marchewkę, pietruszkę, seler włożyć do garnka z mięsem oraz porę i jednego buraka pokrojonego w ćwiartki albo grube plastry
  • Po godzinie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz drugiego buraka tak samo pokrojonego
  • Pod koniec dodać kostki, ocet, cukier, czosnek i pieprz do smaku
  • Jajka ugotować na twardo (3 minuty), obrać
  • Gdy zupa będzie rozlana do miseczek lub talerzy, położyć na wierzchu połówki jajek