GROCHÓWKA NA ŻEBERKACH
SKŁADNIKI
- 2 i 1/2 l wody
- 1/2 kg wędzonych żeberek
- 200 g łuskanego grochu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 dużego selera
- 1 mały por
- 4 średnie ziemniaki
- 1 łyżka czubata majeranku
- pieprz
- sól
- domowa wegeta do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Żeberka pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do dużego garnka
- Dolać wodę
- Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i włożyć do garnka z żeberkami. (Jedną marchewkę można pokroić w krążki)
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i razem z grochem dodać do reszty produktów znajdujących się w garnku
- Gotować do momentu, aż groch będzie rozgotowany
- Doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz wegetą, jeśli jest potrzeba