ŻUR Z JAJEM

SKŁADNIKI
  • 3 l wody
  • 1/2 kg wędzonej szynki
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 mała pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 370 g żurku domowego ze słoika
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1-2 jaja
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Do dużego garnka włożyć szynkę i wlać 3 l wody
  • Marchewkę, pietruszkę, seler oraz porę obrać, umyć i przełożyć do garnka z szynką
  • Tak samo zrobić z ziemniakami obranymi i pokrojonymi w kostkę
  • Cebulę drobno pokroić, czosnek wycisnąć przez wyciskarkę i podsmażyć na maśle, na złoty kolor
  • Gdy cebulka i czosnek będą przygotowane, przełożyć zawartość patelni do reszty gotujących się produktów
  • Gotować na małym ogniu przez godzinę
  • Po tym czasie dodać żurek domowy, chrzan, pieprz, sól i majeranek
  • Gotować jeszcze przez kolejną godzinę
  • Podawać z jajem ugotowanym na twardo