ŻUR Z JAJEM
SKŁADNIKI
- 3 l wody
- 1/2 kg wędzonej szynki
- 3-4 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 mała pora
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka chrzanu
- 370 g żurku domowego ze słoika
- sól
- pieprz
- 1 łyżka majeranku
- 1-2 jaja
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do dużego garnka włożyć szynkę i wlać 3 l wody
- Marchewkę, pietruszkę, seler oraz porę obrać, umyć i przełożyć do garnka z szynką
- Tak samo zrobić z ziemniakami obranymi i pokrojonymi w kostkę
- Cebulę drobno pokroić, czosnek wycisnąć przez wyciskarkę i podsmażyć na maśle, na złoty kolor
- Gdy cebulka i czosnek będą przygotowane, przełożyć zawartość patelni do reszty gotujących się produktów
- Gotować na małym ogniu przez godzinę
- Po tym czasie dodać żurek domowy, chrzan, pieprz, sól i majeranek
- Gotować jeszcze przez kolejną godzinę
- Podawać z jajem ugotowanym na twardo