ZUPA OGÓRKOWA Z KOPREM

SKŁADNIKI
  • 4 pałki z kurczaka
  • ok. 1 l wody do pierwszego zagotowania
  • 2 i 1/2 l wody
  • 2 średnie marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 1/2 średniego selera
  • 1 mała pora
  • 4 średnie ziemniaki
  • 5 średnich kiszonych ogórków
  • 5 łyżek wody z kiszonych ogórków
  • 2 kostki drobiowe z lubczykiem
  • garść świeżego kopru
  • 1 łyżka śmietany do zup
  • pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Do dużego garnka włożyć pałki z kurczaka i zalać wodą tylko tyle, żeby zakryło mięso
  • Gotować do momentu, aż pojawią się szumowiny. Wylać "brudną" wodę i nalać świeżej
  • Po 30 minutach gotowania mięsa, dodać obrane jarzyny
  • Po kolejnych 15 minutach wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
  • Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać starte na grubej tarce ogórki kiszone, wodę z ogórków i kostki rosołowe oraz pieprz
  • Pogotować 10 minut, dodać śmietanę i świeży koper