ZUPA OGÓRKOWA Z KOPREM
SKŁADNIKI
- 4 pałki z kurczaka
- ok. 1 l wody do pierwszego zagotowania
- 2 i 1/2 l wody
- 2 średnie marchewki
- 2 małe pietruszki
- 1/2 średniego selera
- 1 mała pora
- 4 średnie ziemniaki
- 5 średnich kiszonych ogórków
- 5 łyżek wody z kiszonych ogórków
- 2 kostki drobiowe z lubczykiem
- garść świeżego kopru
- 1 łyżka śmietany do zup
- pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do dużego garnka włożyć pałki z kurczaka i zalać wodą tylko tyle, żeby zakryło mięso
- Gotować do momentu, aż pojawią się szumowiny. Wylać "brudną" wodę i nalać świeżej
- Po 30 minutach gotowania mięsa, dodać obrane jarzyny
- Po kolejnych 15 minutach wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
- Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać starte na grubej tarce ogórki kiszone, wodę z ogórków i kostki rosołowe oraz pieprz
- Pogotować 10 minut, dodać śmietanę i świeży koper