ZUPA GULASZOWA
SKŁADNIKI
- 2 l wody
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone papryki
- 1/2 kg mięsa - łopatki
- 2 średnie cebule
- 200 g pieczarek
- 2 średnie ziemniaki
- 4 łyżki oleju
- 1 opakowanie sosu pomidorowego w kartonie (500 ml)
- 1 kostka mięsna pieczeniowa
- 1 kostka warzywna
- 1 czubata łyżka łagodnej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- pieprz
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do dużego garnka wlać wodę
- Papryki umyć, pozbyć się ziaren i pokroić w cienkie paski, a paski na małe kawałki
- Wrzucić do garnka z wodą
- Na patelni usmażyć mięso pokrojone w kostkę, na 2 łyżkach oleju
- Gdy mięso będzie podsmażone przełożyć do garnka z papryką
- Pieczarki umyć i pokroić w drobne kawałki. Tak samo postąpić z cebulą
- Razem wrzucić na patelnię i podsmażyć na 2 łyżkach oleju
- Gdy pieczarki i cebula będą miały złoty kolor przełożyć całość do garnka z papryką
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na duże kawałki i również dodać do garnka z papryką
- Po godzinie gotowania na średnim ogniu, dodać kostki: mięsną pieczeniową oraz warzywną, paprykę słodką i ostrą, pieprz, sól, pomidory z kartonika
- Zupę gotować jeszcze przez 1 godzinę na mniejszym ogniu bez przykrycia