ZUPA GULASZOWA

SKŁADNIKI
  • 2 l wody
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 kg mięsa - łopatki
  • 2 średnie cebule
  • 200 g pieczarek
  • 2 średnie ziemniaki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 opakowanie sosu pomidorowego w kartonie (500 ml)
  • 1 kostka mięsna pieczeniowa
  • 1 kostka warzywna
  • 1 czubata łyżka łagodnej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • pieprz
  • sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Do dużego garnka wlać wodę
  • Papryki umyć, pozbyć się ziaren i pokroić w cienkie paski, a paski na małe kawałki
  • Wrzucić do garnka z wodą
  • Na patelni usmażyć mięso pokrojone w kostkę, na 2 łyżkach oleju
  • Gdy mięso będzie podsmażone przełożyć do garnka z papryką
  • Pieczarki umyć i pokroić w drobne kawałki. Tak samo postąpić z cebulą
  • Razem wrzucić na patelnię i podsmażyć na 2 łyżkach oleju
  • Gdy pieczarki i cebula będą miały złoty kolor przełożyć całość do garnka z papryką
  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na duże kawałki i również dodać do garnka z papryką
  • Po godzinie gotowania na średnim ogniu, dodać kostki: mięsną pieczeniową oraz warzywną, paprykę słodką i ostrą, pieprz, sól, pomidory z kartonika
  • Zupę gotować jeszcze przez 1 godzinę na mniejszym ogniu bez przykrycia