ZUPA POMIDOROWA Z NATKĄ PIETRUSZKI
SKŁADNIKI
- Kawałki kurczaka, np. podudzia, udko, korpus
- 1 puszka obranych pomidorów
- 3 marchewki
- pietruszka
- kilka liści selera
- garść świeżej natki pietruszki
- 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej czerwonej papryki w proszku
- kostka drobiowa
- 2 łyżki śmietany
- makaron
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Umyte kawałki z kurczaka włożyć do garnka
- Do 3/4 wysokości garnka wlać wodę
- Dodać jedną marchewkę pokrojoną w plastry, 2 całe marchewki oraz pietruszkę i liście selera
- Pomidory zmiksować blenderem i dodać do reszty gotujących się jarzyn
- Po godzinie dodać kostkę drobiową, paprykę, pieprz, sól i śmietanę
- Wymieszać i podawać z pokrojoną natką pietruszki oraz z makaronem