BABKA Z BIAŁEK Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI

SKŁADNIKI
  • 1 szklanka białek
  • 300 g mąki pszennej extra do wypieków
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szklanki mleka 3/2%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść sparzonych rodzynek (ok. 50 g)
  • 1 jabłko (obrane ze skórki i pokrojone na plasterki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Białka umieścić w dużej misce
  • Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno
  • Następnie dodać cukier i ubijać do momentu aż cukier rozpuści się
  • Dolać mleko, olej i wymieszać
  • Teraz można dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu rodzynki (wcześniej sparzone wrzątkiem)
  • Wylać połowę ciasta do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy
  • Powkładać w ciasto kawałki jabłka. Na jabłka wylać resztę ciasta. Łyżką wyrównać wierzch
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (góra, dół) ok. 50-60 minut lub do suchego patyczka
  • W przepisie forma do babki z kominem