BABKA Z BIAŁEK Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI
SKŁADNIKI
- 1 szklanka białek
- 300 g mąki pszennej extra do wypieków
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/2 szklanki mleka 3/2%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść sparzonych rodzynek (ok. 50 g)
- 1 jabłko (obrane ze skórki i pokrojone na plasterki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Białka umieścić w dużej misce
- Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno
- Następnie dodać cukier i ubijać do momentu aż cukier rozpuści się
- Dolać mleko, olej i wymieszać
- Teraz można dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu rodzynki (wcześniej sparzone wrzątkiem)
- Wylać połowę ciasta do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy
- Powkładać w ciasto kawałki jabłka. Na jabłka wylać resztę ciasta. Łyżką wyrównać wierzch
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (góra, dół) ok. 50-60 minut lub do suchego patyczka
- W przepisie forma do babki z kominem