ZUPA GRZYBOWA
SKŁADNIKI
- kawałek kurczaka, np. udko lub 2 podudzia
- garść suszonych prawdziwków
- garść suszonych podgrzybków
- 3 średnie ziemniaki
- 3 marchewki
- pietruszka
- 3-4 liście selera
- pieprz
- sól
- 2 łyżki śmietany
- kostka wołowa
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Umyte kawałki z kurczaka włożyć do garnka i wlać wodę do 3/4 wysokości
- Dodać pokrojone w plastry marchewki i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pietruszkę, liście selera, liść laurowy i ziarna ziela angielskiego
- Do miseczki z wodą włożyć na 15 minut suszone grzyby
- Wymoczone dodać do garnka z jarzynami i kurczakiem
- Po godzinie dodać kostkę wołową, pieprz, sól i śmietanę