BARSZCZ CZERWONY
SKŁADNIKI (4 porcje)
- 300 g mięsa wołowego
- 6 średnich buraków
- 1 cebula
- seler
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1 l wody
- sok z 1/2 cytryny lub łyżka octu
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- śmietana 18%
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mięso umyć i włożyć do garnka
- Pietruszkę, marchewki, seler i buraki obrać, opłukać i dodać do mięsa
- Cebulę opalić nad ogniem i również tam włożyć
- Dodać liść laurowy, ziele angielskie. Ugotować wywar
- Pod koniec gotowania dodać czosnek przeciśnięty przez praskę
- Gdy barszcz będzie gotowy, przecedzić go przez sito, doprawić cukrem, octem lub sokiem z cytryny, solą i pieprzem
- Udekorować śmietaną