ROSÓŁ Z CHILLI I AWOKADO
SKŁADNIKI NA ROSÓŁ
- 150 g wołowiny (rostbef)
- korpus z kurczaka (400 g)
- 6 kurzych łapek
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- por
- kawałek selera
- cebula (opieczona nad ogniem, jedna cebula na 1 litr wody)
- 5 kulek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w kulkach
- 2 i 1/2 litra wody
- 2 kostki rosołowe z pietruszką i lubczykiem
- natka pietruszki
DODATKI DO ZUPY
- awokado
- makaron wstążki
- papryczka chili
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ROSOŁU
- Mięso umyć i przełożyć do garnka. Nalać tyle wody, żeby zakryło mięso. Zagotować
- Gdy pojawią się szumowiny, wylać wodę z garnka, opłukać mięso i nalać świeżą wodę w ilości podanej w składnikach. Jarzyny obrać i włożyć do garnka z mięsem. Cebulę opiec nad ogniem i dodać do jarzyn
- Dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz kostki rosołowe
- Całość gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 3 godzin
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DANIA
- Do miseczek włożyć makaron, pokrojone w kostkę awokado i kawałek papryczki chili
- Zalać gorącym rosołem
WSKAZÓWKI
Z upływem czasu zupa staje się coraz bardziej ostra!