CIASTKA BEZGLUTENOWE Z ŻURAWINĄ
SKŁADNIKI (ok. 22 sztuki)
- 100 g mąki konopnej
- 100 g mąki z cieciorki
- 120 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki sody
- 2 czubate łyżki kakao
- 160 g cukru trzcinowego
- 1 garść suszonej żurawiny
- 160 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 7 łyżeczek pasty Tahini
- 1 łyżka płynnego miodu oraz olej kokosowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W większej misce umieścić składniki suche: mąkę konopną, mąkę z cieciorki, mąkę ziemniaczaną, sól, sodę, kakao, cukier trzcinowy oraz żurawinę
- W osobnym naczyniu umieścić jogurt, ekstrakt waniliowy, pastę Tahini oraz miód
- Mokre składniki wymieszać, następnie partiami dodawać suche składniki. Masa będzie dosyć gęsta i klejąca
- Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia
- Formować ciastka rękoma natłuszczonymi olejem kokosowym. (Jedna łyżka od zupy, to jedno ciastko)
- Uformowane ciastka ułożyć na blasze
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut
- Upieczone wyłożyć na kratkę i ostudzić