Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (może być też na małych), przełożyć do dużego garnka. Seler naciowy umyć, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka z jarzynami
Dodać sól, wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę, do czasu aż jarzyny puszczą sok
W moździerzu utrzeć liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz
Cebulę i czosnek drobno pokroić, przełożyć do wąskiego, wyższego pojemnika, dodać utarte przyprawy oraz pozostałe z listy, czyli: lubczyk, kozieradkę, gałkę muszkatołową oraz kurkumę, zmielić na papkę za pomocą blendera. Następnie przygotowaną masę przełożyć do garnka z jarzynami i dusić pod przykryciem przez ok. 1 godzinę
Po tym czasie, całość zmiksować za pomocą blendera i odstawić do wystygnięcia
Gotową pastę bulionową, można podzielić na porcje i zamrozić w woreczkach