SKŁADNIKI
- 200 g margaryny (temperatura pokojowa)
- 1 szklanka cukru (ok. 200 g)
- 5 jajek; 2 cukry wanilinowe
- 3 szklanki mąki (ok. 350 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 500 g półtłustego twarogu w kostce
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 20 łyżek mleka
BABKA Z BIAŁYM SEREM
SKŁADNIKI
- 200 g margaryny (temperatura pokojowa)
- 1 szklanka cukru (ok. 200 g)
- 5 jajek; 2 cukry wanilinowe
- 3 szklanki mąki (ok. 350 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 500 g półtłustego twarogu w kostce
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 20 łyżek mleka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do miski włożyć margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, wsypać cukry oraz jajka. Całość utrzeć
- Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem, sok z cytryny, aromat oraz mleko. Składniki dobrze połączyć
- Dodać ser przeciśnięty przez praskę. Ponownie wszystko dobrze wymieszać
- Formę do babki posmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą
- Gotową masę babkową przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia
- Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową