PASZTET Z KURZYCH WĄTRÓBEK
SKŁADNIKI
- 500 g kurzych wątróbek
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki kolorowego pieprzu świeżo zmielonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 do 2 łyżeczek płaskich soli
- 100 g masła
DODATKOWE SKŁADNIKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wątróbkę umyć, odkroić żyłki, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle
- Smażyć do momentu, aż w środku będzie usmażona, ale nie czerwona i od razu ściągnąć na talerz
- Cebulkę obrać, pokroić drobno i usmażyć na maśle na złoty kolor
- Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez wyciskarkę do czosnku
- Usmażoną wątróbkę oraz cebulę z czosnkiem dwukrotnie przemielić przez maszynkę do mięsa
- Następnie dodać masło, ostrą paprykę, majeranek, pieprz oraz sól
- Całość dokładnie wymieszać ręką
- Przełożyć do miseczki
- Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem