PASZTET Z KURZYCH WĄTRÓBEK

SKŁADNIKI
  • 500 g kurzych wątróbek
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu świeżo zmielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 do 2 łyżeczek płaskich soli
  • 100 g masła
DODATKOWE SKŁADNIKI
  • masło klarowane
  • mąka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Wątróbkę umyć, odkroić żyłki, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle
  • Smażyć do momentu, aż w środku będzie usmażona, ale nie czerwona i od razu ściągnąć na talerz
  • Cebulkę obrać, pokroić drobno i usmażyć na maśle na złoty kolor
  • Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez wyciskarkę do czosnku
  • Usmażoną wątróbkę oraz cebulę z czosnkiem dwukrotnie przemielić przez maszynkę do mięsa
  • Następnie dodać masło, ostrą paprykę, majeranek, pieprz oraz sól
  • Całość dokładnie wymieszać ręką
  • Przełożyć do miseczki
  • Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem