BABKA DWUKOLOROWA

SKŁADNIKI
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 kostka rozpuszczonej, gorącej margaryny
  • 1-2 łyżki kakao
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Jaja wbić do miski, dodać oba cukry i ucierać za pomocą miksera do momentu uzyskania puszystej masy
  • Następnie dodać aromat, przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia
  • Na końcu dodać rozpuszczoną, gorącą margarynę
  • Całość dobrze wymieszać
  • Większą część ciasta wylać do formy (wcześniej posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką), a do drugiej części, która została dodać 1 lub 2 łyżki kakao, dokładnie wymieszać i wylać na jasną część ciasta, która jest w formie
  • Cienki patyczek zanurzyć w cieście i lekko wymieszać
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka