BABKA KOKOSOWA

SKŁADNIKI
  • 3 duże jaja
  • 150 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 100 g białej czekolady (w przepisie kuwertura z białej czekolady)
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 120 g mąki pszennej extra
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g zmielonych wiórków kokosowych
  • 50 ml likieru kokosowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na puszystą pianę
  • Masło z cukrem i żółtkami utrzeć
  • Dodać zmielone wiórki kokosowe (zmielić blenderem, aż wiórki zaczną puszczać tłuszcz i będą klejące), mąki z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną czekoladę oraz likier
  • Składniki dobrze połączyć ze sobą. Na końcu dodać ubite białka
  • Wymieszać za pomocą łyżki lub miksera na najniższych obrotach
  • Gotową masę przełożyć do blaszki z kominem wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 30 minut (do suchego patyczka)
  • Babka została polana lukrem przygotowanym z 50 g rozpuszczonej, białej czekolady i 2-3 łyżek likieru kokosowego