KIEŁBASA DOMOWA
SKŁADNIKI
- 3 kg łopatki (może być łopatka i karkówka)
- 1 kg boczku
- 1 i 1/2 łyżka soli peklowej
- 1 mała łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki majeranku
- czosnek
- woda
- flaki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mięso pokroić na małe kawałki.
- Dodać sól peklową, zmielony pieprz, majeranek, 5-6 ząbków czosnku (do smaku). Dobrze wymieszać
- Przykryć szczelnie i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce
- Przygotowane mięso zmielić na mielone (część mięsa na grubszych oczkach)
- Dodać 1/2 szklanki ciepłej wody i dobrze wyrobić
- Przygotowaną masę przekładać do wcześniej umytych flaków (najlepiej przy pomocy maszynki do robienia kiełbas)
- Wędzić ok. 3 godziny