OGÓRKI KISZONE W SŁOJACH
SKŁADNIKI
- ogórki gruntowe (muszą być świeże, nieuszkodzone)
- koper ogrodowy
- korzeń chrzanu
- czosnek
- woda
- sól kamienna
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na dno wyparzonych słoików włożyć koper, kawałek obranego chrzanu, 2 ząbki obranego czosnku (można też włożyć liść winogrona lub czarnej porzeczki.)
- W słoiku układać kolejno umyte ogórki tak, żeby wypełniły jak największą przestrzeń w słoiku
- Dobrze mieć ogórki różnej wielkości
- Najlepiej wkładać najpierw te większe, a mniejszymi poupychać wolne przestrzenie
- Między ogórki włożyć kolejne 2 ząbki czosnku
- Można na samej górze położyć kawałki łodygi kopru
- Tak przygotowane ogórki, zalać gorącą wodą z solą (proporcje: na 1 litr wody - 2 łyżki soli)
- Po zakręceniu słoików odwrócić do góry dnem, na 30 minut do 1 godziny