DŻEM Z ZIELONYCH POMIDORÓW
SKŁADNIKI
- 1 kg pomidorów
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Pomidory umyć, pokroić w kawałki i przełożyć do garnka
- Dolać wodę i dosypać 3 łyżki cukru
- Gotować 30 minut od czasu do czasu mieszając
- Po godzinie dodać resztę cukru. (Cukier można dosypywać stopniowo. Jeśli ktoś woli mniej słodki dżem, nie dodawać całej ilości cukru)
- Wymieszać i na małym ogniu trzymać przez 15 minut
- Wyłączyć i odstawić na 2 godziny
- Po tym czasie smażyć pomidory przez godzinę i znowu odstawić
- Taki proces należy powtórzyć kilka razy, wtedy dżem będzie gęsty i smaczny. (Przy dłuższym smażeniu pomidorów ich smak przypomina konfiturę z fig)