DŻEM DYNIOWY Z POMARAŃCZĄ
SKŁADNIKI
- 1/4 dyni
- 1 pomarańcza
- 1 szklanka wody
- łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 6 goździków
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- Żelfix 2:1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Dynię obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do rondla
- Dolać wodę oraz sok z pomarańczy i cytryny
- Dodać startą skórkę pomarańczową i goździki
- Gdy dynia będzie miękka dosypać cukier oraz cukier waniliowy
- Zmiksować całość blenderem do uzyskania jednolitej masy
- Dodać Żelfix i gotować jeszcze przez 2-3 minuty
- Włożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i obrócić na ok.30 minut do góry dnem.