KONFITURA DYNIOWO- GRUSZKOWA
SKŁADNIKI
- 1/2 małej dyni
- gruszka
- 6 goździków
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- Żelfix 3:1
- 1 szklanka wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do rondla wlać wodę. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i gruszkę
- Gdy owoce będą miękkie, dodać cukier, cukier waniliowy, goździki; skórkę i sok z cytryny
- Gotować ok. 20-30 minut
- Zmiksować blenderem (można zostawić kilka kawałków całych)
- Dodać Żelfix
- Całość mieszać ok. 2-3 minuty
- Przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i obrócić wekami do dołu
- Tak pozostawić na 30 minut