SAŁATKA W OGÓRKOWYCH ŁÓDECZKACH
SKŁADNIKI
- 2 długie ogórki
- 100 g szynki np. konserwowej
- 3 grubsze plasterki żółtego sera
- 3 rzodkiewki
- 1 łyżka kukurydzy z puszki
- 1 czubata łyżka majonezu ("Delikatny" o niższej zawartości tłuszczu)
- 1 łyżka naturalnego jogurtu
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- rzeżucha lub szczypiorek do ozdoby
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Szynkę, ser oraz rzodkiewki pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski
- Dodać kukurydzę, majonez oraz jogurt
- Dodać sól i pieprz do smaku
- Całość dobrze wymieszać
- Ogórki umyć, obrać ze skórki (jeśli ktoś woli ze skórką, to nie obierać) i przekroić na połówki
- Każdą połówkę ogórka przekroić wzdłuż
- Wydrążyć środki, a w to miejsce włożyć sałatkę
- Udekorować pokrojonym szczypiorkiem lub rzeżuchą