BABKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI
- 100 g białej czekolady
- 120 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jaja
- 1 łyżka likieru Amaretto
- 250 g mąki pszennej
- 1/4 szklanki mleka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić na bok.
- W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodać rozpuszczoną czekoladę oraz lekko ubite jaja i likier.
- Wymieszać składniki, aż dobrze się połączą.
- Na końcu dodać mleko i partiami dosypywać mąkę. Ponownie całość dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę, przelać do formy do pieczenia babki, posmarowanej wcześniej tłuszczem i oprószonej mąką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.
WSKAZÓWKA
Babka z tego przepisu była pieczona w formie o wymiarach 30 cm x 17,5 cm.