SAŁATKA JARZYNOWA
SKŁADNIKI
- 7-8 średnich ziemniaków
- 4 średnie marchewki
- 3 niewielkie pietruszki
- 1/2 średniego selera
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 5 średnich, kiszonych ogórków
- 500 ml majonezu
- 2 łyżeczki soli
- 3 szczypty pieprzu czarnego
- 2 łyżki musztardy (sarepska lub delikatesowa)
- 1 łyżka keczupu pikantnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jarzyny umyć i ugotować w wodzie lub uparować na parze, do momentu, kiedy będą miękkie (ale nie rozpadające się!)
- Obrać i pokroić w drobną kostkę
- Jaja ugotować na twardo, obrać i również pokroić w kostkę
- Ogórki również tak pokroić
- Pokrojone jarzyny, jaja i ogórki przełożyć do większej miski lub garnka i tam dobrze wymieszać
- Dodać musztardę, keczup, majonez, sól oraz pieprz i wymieszać z jarzynami
- Przełożyć sałatkę do miseczki lub mniejszych szklaneczek