SAŁATKA JARZYNOWA

SKŁADNIKI
  • 7-8 średnich ziemniaków
  • 4 średnie marchewki
  • 3 niewielkie pietruszki
  • 1/2 średniego selera
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 5 średnich, kiszonych ogórków
  • 500 ml majonezu
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 szczypty pieprzu czarnego
  • 2 łyżki musztardy (sarepska lub delikatesowa)
  • 1 łyżka keczupu pikantnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Jarzyny umyć i ugotować w wodzie lub uparować na parze, do momentu, kiedy będą miękkie (ale nie rozpadające się!)
  • Obrać i pokroić w drobną kostkę
  • Jaja ugotować na twardo, obrać i również pokroić w kostkę
  • Ogórki również tak pokroić
  • Pokrojone jarzyny, jaja i ogórki przełożyć do większej miski lub garnka i tam dobrze wymieszać
  • Dodać musztardę, keczup, majonez, sól oraz pieprz i wymieszać z jarzynami
  • Przełożyć sałatkę do miseczki lub mniejszych szklaneczek